8/2/07

La història de Sant Cugat del Vallès feta llibre


El dijous 8 de febrer, es durà a terme la presentació del llibre Història de Sant Cugat, editat per Cossetània Edicions amb el suport del Museu de Sant Cugat del Vallès. La presentació tindrà lloc al mateix museu i serà a les 8 del vespre.

Resum
Sant Cugat és avui una ciutat pròspera, moderna i connectada amb l’avantguarda del món. Una ciutat de serveis, cruïlla de comunicacions, una ciutat agradable i cosmopolita. Una ciutat de futur.
Dins aquesta ciutat de futur batega amb força, tanmateix, un poble d’arrels antiquíssimes. L’origen d’aquesta ciutat moderna que és avui Sant Cugat s’endinsa en la prehistòria, quan els primers pobladors del nostre territori hi van deixar les seves empremtes. La troballa de diverses restes neolítiques en són el vestigi més clar. Després, aquest mateix territori ha estat testimoni de tots els processos culturals, socials i econòmics esdevinguts al llarg dels segles.
Els romans van deixar la seva petjada (la Via Augusta recorria, en el seu traçat interior, el territori que segles després esdevindria Sant Cugat). A l’alta edat mitjana s’esdevé un fet que en marcarà l’existència: la fundació del monestir de Sant Cugat. A redós del monestir, un segles després de la seva fundació, neix la vila. Malgrat les reivindicacions vilatanes, la submissió al monestir és total fins el mateix dia del mes de juliol del 1835 en què aquest és desamortitzat i abandonat precipitadament pels monjos.
Sant Cugat continua essent una vila rural fins ben entrat el segle XX. Els profunds canvis que van transformar tot Catalunya durant la segona meitat del segle XX van transformar també Sant Cugat. La vila rural va esdevenir una ciutat de serveis.
Els historiadors asseguren que cal conèixer el passat per entendre el present. Per això, el Museu de Sant Cugat acompleix, amb aquesta publicació, un dels principals objectius de la seva missió: difondre la història de Sant Cugat, perquè la història és una eina per conèixer el passat, i també una eina per projectar-nos cap al futur.

Els autors
Antoni Bardavio i Novi
(Barcelona, 1960). Doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha centrat especialment la seva activitat en la didàctica de les ciències socials, i en concret de l’arqueologia i la prehistòria.

Pere Lluís Artigues i Conesa
(Barcelona, 1964). Llicenciat en His-tòria per la Universitat de Barcelona. Treballa com a arqueòleg i s’ha especialitzat en la recerca sobre el món romà. Ha treballat, entre d’al-tres, als jaciments santcugatencs de Can Cabassa i al monestir.

Marina Miquel i Vives
(Vila-rodona, 1966). Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en història medieval a través de la recerca i el comissariat d’importants projectes museogràfics. És comissària de l’exposició permanent del Museu de Sant Cugat al monestir.

Domènec Miquel i Serra
(Sabadell, 1947). Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Es va especialitzar en història moderna, però ha fet recerca sobre aspectes ben diversos del passat de Sant Cugat, centrats en la història, l’art i la tecnologia.

Jordi Casas i Roca
(Barcelona, 1954). Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra. Especialitzat en història contemporània, ha treballat temes d’hisenda local al segle XIX, i ha realitzat estudis sobre diferents aspectes del Sant Cugat dels segles XIX i XX.

Fitxa tècnica
Títol: Història de Sant Cugat
Autors: Antoni Bardavio, Pere Lluís Artigues, Marina Miquel, Domènec Miquel, Jordi Casas
Nombre de pàgines: 288
Il·lustracions: 125
Enquadernació: en rústica
Format: 17 x 24 cm
Preu: 21 euros
ISBN: 84-9791-223-3