23/1/07

Les Oblates. Temps de repressió, judicis i reclusions



L’acte que tindrà lloc el dimarts dia 23 de gener, a dos quarts de 8 del vespre, a l’Ateneu Barcelonès (C/ Canuda, 7 - Barcelona, servirà a Cossetània Edicions per presentar el llibre Les Oblates 1939-1941. Presó de dones de Tarragona. Una obra de Josep Subriats Piñana que presentarà l'Honorable Sr. Xavier Sabaté, president de les comissions d’Educació i Ensenyament del Parlament i el coordinador, Bernat Castany.

Resum
Les Oblates, 1939-1941. Presó de dones de Tarragona és un recull de dones represaliades, una narració del mal viure en aquell centre i també un cant a la solidaritat. Entre les històries que s’hi llegeixen n’hi ha de molt doloroses; tanmateix, i en poques paraules, se’ns presenta la relació que hi havia entre les empresonades, una relació de companyonia i de complicitat. Dones catalanes i dones d’altres indrets que van viure les mateixes angoixes, però que les tenien separades. Dones que perdien les persones estimades assassinades sense pietat i de les quals ni tan sols es podien acomiadar, dones que foren jutjades i condemnades a reclusió o a la mort en uns judicis sense sentit, amb càrrecs inventats i acusacions falses, amb denunciants empesos per l’odi.

L'autor
Josep Subirats Piñana (Tortosa, 1920). És doctor en ciències econòmiques i professor jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Dirigí el diari republicà El Pueblo durant la Guerra Civil. En acabar la guerra fou empresonat. En recobrar la llibertat dirigí el pe-riòdic clandestí Ara, de Barcelona. Amb la transició fou senador, membre de la Comissió dels Vint —que redactà l’Estatut del 1979—, conseller i president de la Secció de Fiscalització del Tribunal de Comptes d’Espanya i membre i degà del Tribunal de Comptes Europeu. Fill predilecte de Tortosa, és doctor honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili i ha estat reconegut amb la Creu de Sant Jordi.
Entre els seus llibres publicats, s’hi compten Actitudes de los empresarios ante la evolución del sistema tributario (1957-1975); La era de la evaluación global (1990); La transició des del Senat (1991); Pilatos 1939-1941. Prisión de Tarragona (1999); Marcel·lí Domingo, per ell mateix (1995); Tortosa, front de guerra (1996); La Unió Europea pas a pas (1998); Entre vivències (2003) i Quatre alcaldes republicans de Tortosa (2005).

Col·laboracions
Pilar Poy Franco. Nascuda a Tortosa el 3 de maig de 1973. És llicenciada en periodisme (1998) i ha treballat a diversos mitjans de comunicació, gabinets de premsa, agències de comunicació i màrqueting… Coneix Josep Subirats que li ofereix treballar conjuntament en la recuperació de la memòria històrica de les dones represaliades durant la immediata postguerra. Durant quasi dos anys ha treballat en la recerca i en les entrevistes a supervivents i testimonis directes d’aquells fets.

Fitxa tècnica
Títol:Les Oblates, 1939-1941.Presó de dones de Tarragona
Autor: Josep Subirats Piñana
Recerca: Pilar Poy Franco
Col∙lecció: El Tinter, 67
Nombre de pàgines: 272
Nombre d’il·lustracions: 46
Enquadernació: en rústica
Mida: 17 x 24 cm
Preu: 18 euros
ISBN: 84-9791-218-7