16/7/07

"Benissanet o la sublimació elegíaca d'un poble ebrenc"

Al número 39 (segona època - abril 2007) de la revista Caràcters, hi apareix un article sobre l'escriptor i memorialista ebrenc Artur Bladé Desumvila, arrel de la publicació per part de Cossetània Edicions dels dos primers volums de la seva obra completa. A continuació, podeu llegir alguns fragments d'aquest article.
"Artur Bladé emergeix com un excel·lent memorialista de les terres de la ribera amb l'edició del primer volum de la seva obra completa.
Benissanet, redactat per Bladé al bell mig del seu llarg confinament en terres mexicanes, fou publicat el 1953 per les edicions Catalònia, tancant una sèrie notable de llibres sobre l'emigració. Disset anys després Pòrtic n'encara la reedició amb el subtítol il·lustratiu d'Els treballs i els dies d'un poble de l'Ebre català.
L'obra sencera del benissanetà és feta del verb exili perquè la construeix a partir de la consciència tràgica de l'expulsió i és travessada des dels fonaments per l'hàlit de l'enyorança de l'expatriat.
Benissanet s'eleva com una de les mostres de la retòrica de la malenconia més intenses i plàstiques de l'èxode dels catalans. Bladé s'afilia a la tradició clàssica que remunta a l'Hesíode i que reprenen les Geòrgiques de Virgili: és dir, que som conduïts a una subtil construcció d'arrel mítica. La Sénia (el minifundi) i el curs serpentejant de l'Ebre, així com l'altra cara del paisatge, la terra de secà, hi són protagonistes com a àmbits constituents en l'evocació dels quals s'emmarquen els records d'infantesa i de joventut. La recreació de l'espai és indissociable d'una recreació del temps cronològic perdut. Bladé, deriva, en molts passatges, cap a una lírica de la reminiscència i cap a la sublimació elegíaca i plàstica del record. Al llarg de catorze capítols elabora una reconstrucció del microcosmos benissanetà amb una concreció del detall extraordinària. El cicle de les estacions i la pulsió dels ritmes temporals, captada a través del paisatge i marcada per les feines del camp, són un dels eixos temàtics del llibre. l'altre, l'encarnen els homes de la terra, que esdevenen el centre d'aquesta escenografia dominada per l'Ebre i actors principals de Gent de la Ribera d'Ebre, obra que completa el primer dels 12 volums que situaran Artur Bladé com el gran cronista del nostre sud, un cronista que s'hagué d'alimentar d'imatges inactuals"

Article d'Abraham Mohino publicat al núm. 39 de la revista Caràcters.