20/9/07

Catalunya des del punt de vista d'un alemany

El politicòleg i historiador Klaus-Jürgen Nagel va presentar el 19 de setembre, a Barcelona, el llibre Catalunya explicada als alemanys, editat en català per Cossetània Edicions, i en alemany, per Messidor Verlag (Katalonien eine kleine Landeskunde), on s'hi reflecteix la seva visió particular de Catalunya des de totes les seves vessants.
El fet que s'hagi publicat en dues llengües diferents dóna peu, segons l'autor, a la possibilitat de feedback entre l'autor i el lector autòcton, ja que des de fora es veu la realitat a través d'un mirall diferent i des de diversos angles.
Nagel explicà la necessitat de la publicació del llibre ja que "la majoria de vegades, a Alemanya la informació sobre Catalunya arriba des dels corresponsals que tenen a Madrid i això fa que expliquin la visió que es té de la qüestió catalana des del centre d'Espanya. Com a conseqüència, a diaris molt bons s'hi ha pogut llegir que a Catalunya hi havia una policia lingüística (que la comparaven amb la policia religiosa dels talibans)." La intenció principal del llibre, és ajudar a entendre als alemanys com funciona Catalunya i com vivim els catalans. D'aquesta manera, el llibre tracta de l'estatus polític de Catalunya, de la seva economia, de la història, del seu fet cultural i, entre d'altres qüestions, del sentiment d'autoidentificació d'un català.
El professor va incidir en el terme del nacionalisme i va apuntar que "cal explicar aquesta qüestió bé als alemanys ja que per ells la paraula nacionalisme, per qüestions històriques, es un terme dolent i té un sentit diferent al que se li dona a Catalunya". Hi ha ciutadans alemanys, segons l'autor, que es pregunten, per què els catalans volen el reconeixement de Catalunya coma a nació, argumentant que això està antiquat però també digué que aquest pensament cal entendre'l amb la realitat d'Alemanya i amb el sentiment que tenen de pertanyença a la seva nació; en aquest sentit, segons Nagel "el tant per cent d'alemanys que estant orgullosos de ser-ho, és bastant inferior al tant per cent d'espanyols o d'americans que també ho estan".
Klaus va parlar també de la immigració i dels nous catalans. De la doble identitat català-espanyol que es viu aquí. Va assenyalar que "federalisme" és una paraula clau ja que Espanya és molt diferent d'un estat federal com Alemanya. En termes econòmics va comentar que "la solideritat dels estats occidentals alemanys cap als orientals, que són més pobres, és un 50% inferior a la de Catalunya vers la resta d'Espanya".
Jordi Ferré, gerent de Cossetània Edicions, va explicar que el llibre ens aporta dades molt detallades, i que la visió de Klaus-Jürgen Nagel resulta molt interessant pel fet que ha pogut centrar-se en els aspectes que vistos des de fora criden més l'atenció. Per acabar digué que el vincles culturals entre Catalunya i Alemanya són més grans del que la gent imagina, cosa que pot comprovar-se en el capítol realitzat per Marició Janué.

Per més informació podeu connectarvos a les adreces següents:
http://www.elsingulardigital.cat/cat/viewer.php?IDN=10990
http://paper.avui.cat/article/cultura/99431/explicar/catalunya/alemanys/pagines.html
http://es.noticias.yahoo.com/ep/20070919/tlc-el-professor-klaus-jrgen-nagel-expli-5da5357_1.html