19/2/08

"Cuba a Catalunya. El llegat dels indians" es presentarà a Girona

El llibre Cuba a Catalunya. El llegat dels indians (Cossetània Edicions), de Tate Cabré, es presentarà dijous 21 de febrer a Girona. L'acte es celebrarà a les 8 del vespre a la sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi.
La presentació del llibre, que anirà a càrrec de l'historiador Lluís Costa, s'emmarcarà en l'exposició itinerant "Cuba a Catalunya, el llegat dels indians", que recorre diversos municipis catalans. La mostra es podrà visitar a la Fundació Valvi de Girona del 21 de febrer a l'1 de març.

Resum
L’escriptor Josep Pla hauria estat tan prolífic si el seu pare no hagués dilapidat l’herència de l’oncle indià? Mossèn Cinto hauria escrit L’Atlàntida si el marquès de Comillas no l’hagués fet sacerdot de la Trasatlàntica? Què seria de l’obra de Gaudí sense el Park Güell, els cellers Güell, la colònia Güell, el Palau Güell, els pavellons Güell...? Potser el llegat indià no ha estat prou valorat dins la cultura catalana contemporània. Sense ell, certament, ens faltaria un pessic de sal i unes gotetes d’ambrosia, l’accent que el tròpic li concedeix a totes les coses”. Cuba a Catalunya, el llegat dels indians està concebut com la segona part d’una recerca sobre les relacions entre el Principat i la gran de les Antilles. La primera part es va publicar amb el títol Catalunya a Cuba, un amor que fa història (Edicions 62, 2004) i ha obtingut un gran ressò tant a Catalunya com a la perla del Carib.

L'autora
Periodista, fotògrafa i traductora. Professora de Comunicació i Periodisme Cultural a la Universitat Internacional de Catalunya i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va iniciar en la professió fa dues dècades com a ajudant de la fotògrafa Pilar Aymerich i col·laborant a la revista Carrer Gran de Gràcia, al Diari de Barcelona i a El Observador. És autora de materials periodístics de recerca sobre Gaudí i sobre el modernisme a diferents ciutats i països, tema que també ha treballat a diverses guies per a l’Ajuntament de Barcelona i en guions per a RTVE. Col·labora a La Vanguardia des del 1997, al Diari de Tarragona des del 1991 i en diverses publicacions culturals. Els seus parts més difícils han estat quatre llibres de fotografies, nou exposicions individuals, algunes de col·lectives, i dues nenes d’onze i vuit anys.