4/2/08

Jordi Raich analitza el conflicte palestí a "Guerres de plàstic"

Quatre anys després del seu punyent El espejismo humanitario, que retratava la cara més fosca de les operacions d'ajut humanitari, l'escriptor i col·laborador d'elDebat.cat Jordi Raich publica ara Guerres de plàstic (Cossetània) un nou assaig sobre un tema d'actualitat, en aquest cas sobre el conflicte entre israelians i palestins.
"Comprendre que israelians i palestins seguiran matant-se durant els propers 60 anys mentre el món pretén buscar una solució inexistent allibera l’esperit", diu Raich a la sinopsi del llibre, una barreja d'anàlisi polític i de crònica dels seus darreres mesos al Proper Orient, treballant com a expert en relacions internacionals. "El caos és sostenible. És una lliçó que he après durant dues dècades de treball en guerres de quatre continents", afegeix Raich, que sosté que palestins i israelians són el paradigma de la teoria del caos sostenible. En guerra des de fa 60 anys en una terra de miracles, de fanatisme, d’injustícia, de violència… En una terra fascinant, contradictòria i surrealista. Una terra que adores al matí i odies a la tarda".
Jordi Raich (Barcelona, 1963) va estudiar biologia, dret i relacions internacionals i des de 1986 treballa en ajuda humanitària com a coordinador de projectes, avaluador, investigador i consultor. Entre d'altres càrrecs relacionats amb la cooperació, ha estat director de Relacions Externes de Metges Sense Fronteres (MSF). Ha treballat en més de vint països i ha viatjat per un centenar. Ha publicat, entre d'altres llibres, El espejismo humanitario (2004) i Afganistán también existe (2002).
Article signat per R.D. i publicat a el Debat.cat Diari Digital de Catalunya