7/4/08

Catalans als catorze vuitmils

Un llibre recull les experiències d'alpinistes catalans als cims més alts del món

L'alpinista osonenc Eduard Sallent continua explotant la faceta d'escriptor i periodista de muntanya. Després de 'Mentre hi hagi llum' (Desnivel) i 'Per ser tan blanca' (Desnivel), Sallent deixa de parlar en primera persona i conversa amb alguns dels alpinistes catalans més reconeguts. El resultat és 'Cels de Safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils' (Cossetània), el primer volum que agrupa històries d'ascensions catalanes als catorze cims més alts del món.

Sallent hi transcriu les narracions, en alguns casos tretes directament de manuscrits, d'Òscar Cadiach a l'Everest, Nil Bohigas a l'Annapurna, Jordi Canyameres al Dhaulagiri, Ester Sabadell al Nanga Parbat i alguns més. Segons l'autor, són catorze aventures, a vegades èpiques, a vegades dramàtiques, que van molt més enllà de l'esport. El llibre no pretén pas ser, explica Sallent, un repàs exhaustiu de les expedicions de l'alpinisme català a l'Himàlaia, sinó un recull d'experiències viscudes per catalans a les muntanyes més altes del planeta.

Els catorze vuitmils

Al món hi ha catorze cims que superen els vuit mil metres d'altitud. Són els anomenats catorze vuitmils, tots situats a l'Himàlaia: Everest, K2, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, Nanga Parbat, Annapurna, Gasherbrum, Broad Peak, Gasherbrum II i Shisha Pangma, ordenats de més altitud a menys. Els nostres alpinistes han coronat tots aquests cims, en alguns casos més d'una vegada, i alguns hi han deixat la vida.

Notícia del diari electrònic Vilaweb del 6 d'abril que fa referència al llibre Cels de safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuimils, d'Eduard Sallent.