17/5/08

La Catalunya que va venir de Cuba

Jordi Català, al diari El Periódico de dimecres 14 de maig, publicà una ressenya sobre el llibre Cuba a Catalunya. El llegat dels indians (Cossetània Edicions), de Tate Cabré. Català assenyala que l'obra omple de manera rigorosa un buit existent en l'estudi de la història de Catalunya. També destaca la bellesa dels documents visuals que ofereix el llibre, sobretot de les fotografies:
"El llibre de Tate Cabré (Reus, 1965) sobre la presència de Cuba a la Catalunya moderna es va presentar al saló de ball del Palau Moja, antiga propietat d'un notable indià, Antonio López, banquer i armador enriquit a l'illa que va escollir Barcelona per continuar argumentant la seva fortuna al tornar de la Perla del Carib."
"Cuba a Catalunya. El llegat dels indians omple amb profusió d'informació, amb serietat, rigor i un evident afecte un buit important en la historiografia de la Catalunya contemporània. Però també és un document visualment bell, que recorre l'empremta cubana a Catalunya a través de 292 fotografies de l'autora mateix"
"L'autora recull, un per un, l'escalada social dels nous aristòcrates dels diners després del seu retorn massiu els anys 1860-1890: quins títols nobiliaris van adquirir i què ha estat avui dia de la seva estirp. Mapes de fàbriques, traçats ferris i seus bancàries demostren la importància del llegat econòmic d'aquest col·lectiu: l'aportació fonamental a la Revolució industrial de magnats com Joan Güell i el marquès de Comillas,, la construcció del tren de Mataró, el primer de l'Espanya peninsular (finançat per indians), i també empreses que van ser creades per ells i que avui continuen tenint una salut excel·lent, com Vichy Catalán, Cavas Mont-Ferrant i Vins Torres."