5/8/08

Dos llibres de Cossetània pels Jocs Olímpics

Coincidint amb l'any olímpic, Cossetània Edicions ha apostat per l'edició de dos llibres que tracten la temàtica dels Jocs: Més enllà dels anells, del periodista Jordi Camps Prat, explica tot el que succeeix al voltant d'aquest esdeveniment tant important i Olímpics tarragonins, del cambrilenc Francesc Joan Matas, repassa un per un, tots els esportistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que han acudit a alguna de les edicions dels Jocs Olímpics.

Més enllà dels anells. Política, gegantisme, comercialització, corrupció, dopatge i discriminació en els Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics són l’esdeveniment esportiu més gran del nostre temps, però també són molt més que esport. Són fraternitat, universalisme i internacionalisme, però també política, gegantisme, comercialització, corrupció, dopatge i discriminació. No hi ha res que sigui bo i prou. Tampoc els Jocs Olímpics. La història, les decisions que han anant prenent, o que no han pres, en cada moment els dirigents olímpics, ens mostren com els ideals del fundador de l’olimpisme modern, el baró de Coubertin, van quedar ràpidament superats pels esdeveniments. Avui els Jocs són un èxit esportiu i econòmic, però ja no tenen gairebé res a veure amb el que va començar el 1896 a Atenes. L’ús polític de l’esport està indissolublement lligat amb els Jocs Olímpics i els de Pequín en són un clar exemple. El Comitè Olímpic Internacional proclama la seva independència, però està collat per les multinacionals que li asseguren la supervivència econòmica i en mans de les Nacions Unides, que diuen qui pot i qui no por competir en els Jocs.



Olímpics tarragonins La història dels 28 esportistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que han participat en els Jocs

Diuen els qui l’han tastada que es tracta d’una experiència única, gairebé irrepetible. Prendre part en uns Jocs Olímpics és el somni de qualsevol esportista. La desfilada a l’estadi, l’encesa de la flama, el debut en la competició, els rivals, la convivència a la vila… són instants que perduraran sempre per als 28 representants del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que fi ns ara han tingut l’ocasió de ser olímpics. Els seus records i vivències són l’objectiu d’aquest llibre, que ret un homenatge a tots aquests grans atletes, que mai no haurien de caure en l’oblit.