9/9/08

El llibre "Mireu com passen tocant els bastons" és resultat de l'estudi d'aquest element festiu cambrilenc i català

El llibre Mireu com passen tocant els bastons. Ball de bastons de Cambrils, 1907-2007, d'Àngel Vallverdú Rom, es presentarà dimarts 9 de setembre, a les 8 del vespre, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils.
La presentació anirà a càrrec del dr. Josep Martí Pérez, Investigador Científic del CSIC.

L’any 2007 es va celebrar el centenari de la primera notícia escrita del Ball de Bastons de Cambrils. La proximitat d’aquesta data fa que sigui el moment idoni per portar a terme un estudi sobre aquest element festiu, el qual ha deixat, i continua deixant, una petjada important en el patrimoni cultural immaterial cambrilenc i, per extensió, català.
La descripció formal del ball de bastons pròpiament dit constitueix el nucli del treball, del qual s’intenta recollir-ne les dades, analitzar-les amb esperit crític i oferir-les de manera entenedora. A més, es comparen les característiques del Ball de Bastons de Cambrils amb les dels altres dos balls de bastons que tenen característiques similars i que continuen en actiu: Montblanc i l’Espluga de Francolí. Aquesta comparació permet veure com, a partir d’un model comú, cadascun evoluciona al llarg dels anys de manera diferent, això sí, mantenint alhora unes determinades característiques comunes. El llibre inclou més de dues-centes il·lustracions en color, entre fotografi es, partitures i coreografies.

Àngel Vallverdú Rom
Àngel Vallverdú (Montbrió del Camp, Baix Camp, 1973) s’inicià en el món de la música tradicional de manera autodidacta, amb la gralla. Posteriorment, s’interessà pel flabiol i el tamborino, amb què ha desenvolupat la major part de la seva activitat musical, durant la qual ha format part de diversos grups, així com també ha actuat en solitari. Ha participat en múltiples enregistraments musicals. Com a investigador ha centrat la seva activitat en el ball de bastons, sobre el qual ha publicat diversos d’articles i estudis, com ara Les músiques del ball de bastons i el seu context (Cossetània, 2005). Com a compositor, ha rebut diversos guardons en certàmens dedicats a la música tradicional.