20/2/09

Diccionari del vi i del beure, de Joan Maria Romaní, és una mostra del progrés del món dels vins al país

L’obra, que conté més de 2.500 entrades, posa a l’abast del consumidor les paraules que es fan servir en el món dels vins i el seu entorn

Joan Maria Romaní, autor del Diccionari del vi i del beure

Diccionari del vi i del beure, de Joan Maria Romaní, és una nova mostra del progrés del món dels vins i el coneixement sobre aquests al país. L’obra, que edita Cossetània, vol posar a l’abast del consumidor les paraules que es fan servir en relació al vi i el seu entorn.
Joan Maria Romaní és Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona. També ha estat ajudant de miniaturista, professor de català i corrector editorial. El 1981 va entrar a treballar a la Secretaria de Política Lingüística, com a sociolingüista, i des del 2005 fa de tècnic de publicacions i difusió al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.
Romaní ha volgut incloure en aquest Diccionari del vi aquelles paraules i conceptes que poden ser útils per a qualsevol persona que s’interessi per aquesta beguda i tot allò que té a veure amb el seu procés d’elaboració. L’obra, tal com diu l’autor, fa un “recorregut de camp” per recollir tot allò que està relacionat amb el procés d’elaboració del vi: “El diccionari inclou allò que he anat buscant sobre el procés d’elaboració del vi, fa un recorregut. Les entrades hi han estat organitzades tenint en compte la seva posició en el cicle de les begudes”. Tal com destaca Romaní, El diccionari del vi i del beure, és, principalment, una obra amb intenció divulgativa que ha volgut oferir una visió general i actualitzada sobre aquest món: “No és una guia de vins, ni un llibre valoratiu. No és una obra exhaustiva, perquè és impossible l’exhaustivitat total, però crec que és equilibrada.
Segons Joan Maria Romaní, la motivació per a l’elaboració d’aquest diccionari, que ha prologat Valentí Roqueta, President del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, prové de la manca de material en català sobre el món del vi: “Una vegada em va tocar corregir un llibre sobre el Penedès i vaig veure que no sabia on trobar material de consulta. D’aquí ve que hagi volgut fer aquest diccionari. En aquest volum també hi he volgut incloure vocabularis en altres idiomes perquè poden ser útils per als consumidors que no conèixen el terme, però no en el nostre idioma. “ L’autor del Diccionari del vi i del beure també destaca la millora pel que fa al coneixement sobre vins a casa nostra, que ha evolucionat en les darreres dècades, tot i que considera que és un sector amb una salut variable: “ Ja se sap que en aquest país tenim una “mala salut de ferro”, però si es compara el coneixement sobre vins de fa vint anys i el d’ara, es veu que hem progressat molt, i s’embotella molt més vi que fa un temps.

Més informació:

Vadevi.cat