11/8/09

Colom era català?

El dissabte 8 d'agost del 2009 va sortir publicat a Calaix de Sastre - El Webloc un article sobre l'origen de Cristòfol Colom el qual es tracta en el llibre que publicarà Cossetània Edicions el proper mes d'octubre. A continuació podeu llegir la reproducció íntegra de l'article:
"Ni genovès, ni cors, ni grec, ni lisboeta, ni polonès, ni anglès, ni francès; tampoc gallec, ni extremeny, ni mallorquí. Cristòfol Colom era català. Per al professor de la Saint Mary’s University de Maryland (Estats Units), Charles F. Merrill, els orígens del descobridor d’Amèrica cal buscar-los a Catalunya, en la família de la banca Colom de Barcelona, i no a Gènova, on la història oficial situa a l’almirall. En Colom of Catalonia. Origins of Colom of Catalonia (Demers Books)., (l’obra sortirà publicada a Cossetània el proper mes d’octubre i traduïda al català per Óscar Palazon), Merrill desgrana els seus arguments a favor de la catalanitat de Colom.
A les escoles els nens de tot el món se’ls ensenya que Christopher Columbus era italià, o, més exactament, un genovès que va navegar cap al Nou Món i que els sobirans del país li van donar els diners per al projecte. La idea que Colom era italià també encaixa molt bé amb algunes històries del Renaixement, que sostenen que Itàlia va ser el bressol del Renaixement i que es va estendre des d’allà. De fet, el Renaixement a Espanya es diu sovint que han començat el 1492, any en que Colón, un italià, “descubrió” les Amèriques.
Però, i si Colom va néixer en algun altre lloc? I si es espanyol o català, una zona d’Espanya amb Barcelona com a centre polític i cultural? Aquesta conclusió podria tenir repercussions de gran abast històric per les identitats nacionals-de fet, podria servir per altres proves històriques i teories que sostenen que el paper d’Itàlia en el Renaixement pot ser menys important que el que es pensava.
Aquestes són algunes de les conseqüències que es deriven del Professor Charles J. Merrill i els 40 anys de programas d’investigació per descobrir els orígens de Colom, les conclusions es resumeixen en aquest llibre. “No hi ha dubte que alguns dels proponents de les teories revisionistes de Colón i els seus orígens s’han mogut pel nacionalisme o altres consideracions no acadèmiques”, escriu Merrill en la Introducció. “La millor de les teories no oficials han estat publicats en llibres i revistes amb un mínim de circulació, sovint ocultades de les llengües minoritaries, que tenen una bona dosi d’esforç per trobar-les i llegir. Havent-me pres la molèstia de trobar i llegir, em proposo breument a assajar les teories alternatives … aleshores donar el tom a la versió oficial, versió italiana … i explicar les objeccions que s’han fet a ell, i després a exposar la tesi que … crec que és més probable que sigui cert que: Christopher Columbus que va ser un català, nascut al Principat de Catalunya, un membre d’una família hostil a la dinastia que va governar el seu país.
Charles J. Merrill és professor associat de llengües estrangeres en Mount Saint Mary’s University a Emmitsburg, a l’estat nord-americà de Maryland. Es va graduar en el Dartmouth College i va obtenir mestria i doctorat de la Universitat de Duke University.. Ha realitzat una àmplia recerca en la literatura catalana medieval, i ha aparegut en un documental de Discovery Channel, que va examinar la vida de Christopher Columbus. Actualment viu a Roma, on estudia per ordenar-se sacerdot catòlic.
Les mostres d’ADN que des de fa anys està analitzant el genetista José Antonio Lorente podrien donar la prova definitiva.
Apunts:
-La cadena de TV americana Discovery Chanel va dir en un documental que, segons conclusió d’historiadors nord-americans i espanyols, és probable que Cristóbal Colón fos un corsari català, si bé va amagar la seva identitat perquè va lluitar contra el Rei Juan II i això li hagués perjudicat, de saber-se, a l’hora de servir als Reis Catòlics. Segons la investigació del canal americà, es conclou que Cristòfol Colom era català i que va amagar els seus orígens per aconseguir que els reis catòlics financiesin l’aventura. I és que resulta que el pare de C. Colom era un almirall de la flota catalana que va lluitar contra Ferran quan aquest encara no s’havia convertit en Ferran “El Católico”.
L’estudi esmenta el fet que C. Colom mai va escriure un text en italià, fet que descartaria el seu orígen genovès, i que en els pocs texts escrits en castellà s’hi nota una forta influència del lèxic i gramàtica catalana. Un dels tarragonins més satisfets per aquesta notícia és sens dubte Ernest Vallhonrat i Llurba, que ha estudiat i defensat la catalanitat de Colón en innombrables articles i conferències.
-En la pel·lícula “L’apropiació del descobriment d’Amèrica”. dirigida per David Grau, es recull la investigació que sobre el descobriment ha fet Jordi Bilbeny.
El documental descobreix l’origen barceloní de Colom i el seu perfil ideològic, gens pròxim als Reis Catòlics. No és estrany, doncs, coincidir amb la tesi dels que diuen que la història oficial va ser reconstruïda i adaptada a les necessitats del poder. D’aquesta manera, les tres caravel·les no van sortir, en realitat, de Palos de Moguer, sinó de Pals, i els populars germans Pinzones, es deien Pinsons i eren originaris de l’Empordà.
En la presentació del film, l’historiador Jordi Bilbeny acompanyava el director. Els seus llibres van ser l’origen d’aquest documental, que capgira totes les lliçons d’història apreses i la majoria de llibres publicats."

Article extret de Calaix de Sastre - El Webloc publicat el 08/08/09