31/3/10

Conèixer els núvols

Dimarts, 23 de març, a les 20,15h, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc un acte organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya en ocasió de la celebració del Dia Mundial de la Meteorologia.

La vetllada va incloure una conferència sobre els núvols: formació, tipus i dinàmica; en la presentació del llibre Conèixer els núvols, de l'editorial Cossetània; i en un experiment consistent a formar un petit núvol dins d'una ampolla de plàstic. L'acte va anar a càrrec de Marcel Costa i de Jordi Mazón, autors del llibre que es va presentar. El públic assistent estava format per unes vint-i-cinc persones que van intervenir nombrosament en finalitzar la conferència. Com a qüestions destacables es va parlar d'alguns efectes del canvi climàtic global, sobre el fet que Cerdanya és un país generador de tempestes (niu de tempestes), sobre els efectes de la caiguda d'un llamp en una persona o sobre l'efectivitat de disparar coets carregats de determinades substàncies químiques als núvols de calamarsada per evitar que caigui pedra.

Jordi Mazón Bueso (Barcelona, 1973) és llicenciat en física i màster en climatologia aplicada per la Universitat de Barcelona. Professor associat al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, i de física a l’ensenyament secundari. Secretari general de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), i membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. És autor de nombrosos articles i llibres de divulgació científica, sobretot en l’àmbit de les ciències de l’atmosfera. Marcel Costa Vila (Barcelona, 1960) és llicenciat en biologia i afeccionat a la meteorologia. Es dedica a la docència de les ciències a secundària. És autor de llibres i articles de divulgació i recerca científica sobre temes diversos, especialment meteorologia i alguns llibres de text. És membre vocal de l’ACOM. Ha impartit diversos cursos i xerrades de divulgació de la meteorologia i la climatologia, adreçades a professionals de l’ensenyament i al públic en general.

Article al diari Regió7.cat del 25 de març sobre la presentació del llibre Conèixer els núvols a Puigcerdà.