11/3/10

Cossetània publica "El Falsari", la primera obra de Toni Orensanz amb elements de ficció

Després de l’èxit de L’òmnibus de la mort, per al nou llibre Orensanz parteix de la vida local a Falset i El Priorat

Cossetània Edicions acaba de publicar El Falsari, la primera obra Toni Orensanz amb elements de ficció. Després de l’èxit de L'òmnibus de la mort, per a la redacció de El Falsari, el periodista parteix de la seva recerca i el vincle amb la vida local a Falset i la comarca del Priorat, per parlar d’una realitat que, tal i com explica, es podria situar a qualsevol altre lloc del món.
El Falsari, al que l’autor ha dedicat un blog (elfalsari.wordpress.com), recull un grapat de relats curts, històries dels quals costa discernir què hi ha de cert i què hi ha de fals en el seu origen. No obstant això, i com succeeix arreu, s’han explicat en el seu entorn, ben amanides, fins a consagrar-se com a veritats majúscules que, a poc a poc, acaben formant part de la realitat personal i col·lectiva més sòlida.
Per Orensanz allò que narra El Falsari forma part de la història local, i, alhora, podria tenir lloc a qualsevol indret de la Mediterrània: “És veritat que la majoria de fets que explico succeeixen en un lloc molt concret, però que en el fons passen a tot arreu, a Itàlia o a pobles de Grècia.” Falset i el Priorat són els escenaris en què es desenvolupa l’acció dels protagonistes, que, en algunes ocasions, hi apareixen amb els seus noms reals. El Falsari es basa en la rumorologia que a la comarca es manté, segons l’autor, gràcies a un cert estancament i fins i tot davallada de la població durant el segle XX, en un àmbit rural.
Segons l’autor, a El Falsari narra allò que extreu d’escoltar els veïns i observar el seu entorn, però, al contrari del que havia fet fins ara, no busca ser rigorós amb la realitat que descriu: “El punt de partida és el d’un periodista que escolta els seus veïns, però el títol del llibre ja és una declaració d’intencions. Jugo a fer la bola més grossa a partir del que m’han explicat. A mi el que m’agrada és anar pel mon i trobar bones històries, després els dono la forma que em ve de gust, potser un document per a la televisió, una obra de teatre, una novel·la...”
Toni Orensanz és periodista i guionista freelance. Articulista habitual del diari La Vanguardia, col·labora amb nombrosos mitjans de premsa, ràdio i televisió locals i nacionals. Té diversos llibres publicats, el més conegut dels quals és l’èxit editorial L’òmnibus de la mort: parada Falset, editat l’any 2008.